Πως εγκαθιστώ ένα WordPress multisite network σε 10 λεπτά
συντάκτης Evangelos · Δημοσιεύτηκε · Ενημερώθηκε

WordPress multisite network - How to
Πιστέψτε με. Περισσότερη ώρα χρειάζεται κάποιος να διαβάσει αυτό το άρθρο από το να δημιουργήσει ένα WordPress multisite network.
Τι είναι όμως ένα WordPress multisite network;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας μιλήσουμε με παραδείγματα. Πιστεύω ότι το καλύτερο παράδειγμα που μπορούμε να αναφέρουμε είναι το wordpress.com (ας μη το μπερδεύουμε με το wordpress.org).
Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν ότι το wordpress.com σου προσφέρει μετά από μία εγγραφή τη δυνατότητα να δημιουργήσεις ένα blog ή ένα site σε απλά και γρήγορα βήματα τύπου myblog.wordpress.com. Το wordpress.com είναι λοιπόν ένα multisite network με ένα τεράστιο αριθμό από χρήστες που ο καθένας έχει το δικό του subdomain.
Πως μπορώ να έχω το δικό μου WordPress multisite network;
Εάν λοιπόν πήρατε την απόφαση ότι ένα multisite network θα σας εξυπηρετήσει τότε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την παραμετροποίηση της υπάρχουσας εγκατάστασης WordPress.
Δεν θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο πως ολοκληρώνεται μία εγκατάσταση WordPress. Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα αναφερθούμε σύντομα σε άλλο άρθρο μας. Επίσης στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε την εγκατάσταση του network σε subdomains και όχι σε subdirectories.
Τι πρέπει να προσέξω!
- Θα πρέπει πριν την ενεργοποίηση του δικτύου να απενεργοποιήσω όλα τα add-ons
- Θα πρέπει να πάρω πλήρες backup
- Πρέπει να γνωρίζω ότι ένα WordPress multisite network δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί σε μία εγκατάσταση WordPress που βρίσκεται σε υποφάκελο δηλαδή: mysite.com/wordpress
- Είναι καλύτερα να ενεργοποιήσω το network σε μία καθαρή εγκατάσταση, όχι γιατί δεν γίνεται σε υπάρχον site αλλά εάν προκύψουν κάποια προβλήματα δεν θα έχω να χάσω κάτι
- Κάποια από τα αγαπημένα σας add-ons μπορεί να μην λειτουργούν
- Εάν αντιμετωπίσετε προβλήματα κατά την ενεργοποίηση ενώ έχετε ακολουθήσει σωστά τις οδηγίες τότε κάποια ρύθμιση του server σας θα πρέπει να αλλάξει. Επικοινωνήστε με hosting provider σας
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι τα παρακάτω:
- Στη περιοχή διαχείρισης του Plesk ή του CPanel επιλέγουμε ‘Δημιουργία Subdomain’.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Επειδή υπάρχουν διάφορες εκδόσεις ιδιαίτερα του Plesk αλλά και του CPanel και επίσης μπορεί το περιβάλλον σας να είναι στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά είναι λίγο δύσκολο να δώσουμε τη διαδικασία βήμα-βήμα. Παρακάτω βλέπετε στα print screen ένα παράδειγμα από το Plesk και από το Cpanel. Περισσότερες διευκρινίσεις θα βρείτε στην επίσημη τεκμηρίωση. Εδώ για το Plesk και εδώ για το CPanel.
Στη σελίδα λοιπόν ‘Δημιουργία Subdomain’ ή ‘Add Subdomain’ ή όπως αλλιώς αναφέρεται στο διαχειριστικό σας και στο πεδίο ‘Subdomain name’ πληκτρολογούμε έναν αστερίσκο (*). Θα δημιουργήσουμε δηλαδή ένα subdomain που θα έχει τη μορφή *.mysite.com. Με αυτό το τρόπο δημιουργούμε ένα Wildcard Subdomain ή στα Ελληνικά ένα Υποτομέα Μπαλαντέρ. Αυτό είναι το μυστικό! Το WordPress με τις ρυθμίσεις multisite που θα του κάνουμε θα δημιουργεί εικονικά subdomain όπου και μπορείτε να φιλοξενήσετε τα sites σας ή τα blogs σας με μία μόνον εγκατάσταση! Αυτά τα εικονικά subdomain δεν υπάρχουν κάπου στον server σαν φάκελοι αλλά δημιουργούνται δυναμικά όταν κάποιος τα καλέσει.
-
και τώρα στα πιο δύσκολα
Χρησιμοποιώντας έναν FTP client πχ FileZilla επεξεργαζόμαστε το αρχείο wp-config.php. Αυτό βρίσκεται στο φάκελο εγκατάστασης του WordPress και τοποθετούμε τον παρακάτω κώδικα πριν από το σημείο που υπάρχει το /* That's all, stop editing! Happy blogging. */
/* Multisite */ define( 'WP_ALLOW_MULTISITE', true );
Αποθηκεύουμε το αρχείο μας και κάνουμε login στο διαχειριστικό του WordPress μας που θα το δούμε λίγο διαφορετικό.
Στο μενού εργαλεία επιλέγουμε ‘Ρύθμιση δικτύου’ (βλ παραπάνω εικόνα) και στη σελίδα που ανοίγει θα δούμε το παρακάτω:
Ενεργοποίηση δικτύου στο WordPress
Επιλέγουμε και αντιγράφουμε τον παρακάτω κώδικα:
όπου τον τοποθετούμε στο αρχείο wp-config.php πάντα πριν από το /* That's all, stop editing! Happy blogging. */Στη συνέχεια με τη βοήθεια του FTP ανοίγουμε για επεξεργασία το αρχείο .htaccess. Διαγράφουμε οποιοδήποτε κώδικα έχει σχέση με το WordPress και επικολλούμε τον παρακάτω κώδικα:
RewriteEngine On RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] # add a trailing slash to /wp-admin RewriteRule ^wp-admin$ wp-admin/ [R=301,L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -f [OR] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} -d RewriteRule ^ - [L] RewriteRule ^(wp-(content|admin|includes).*) $1 [L] RewriteRule ^(.*\.php)$ $1 [L] RewriteRule . index.php [L]
Μετά από αυτό θα πρέπει να ξανακάνετε login στο διαχειριστικό σας και να ολοκληρώσετε τις ρυθμίσεις δικτύου που θα αναφερθούμε σύντομα σε άλλο άρθρο μας.
Τελειώσαμε με την ενεργοποίηση του δικτύου;
Ναι ναι τελειώσαμε και έχουμε το δικό μας WordPress Multisite πλήρως λειτουργικό και έτοιμο να δεχθεί νέα subdomains με πολλά μα πάρα πολλά posts.
Θα σας συμβούλευα να λάβετε πολύ σοβαρά την ενότητα 'Τι πρέπει να προσέξω' που βρίσκεται στην αρχή αυτού του άρθρου ώστε να αποφύγουμε κάποια προβλήματα.
Πως θα παραμετροποιήσω τώρα το δίκτυο μου;
Υπομονή! Αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο με το οποίο σύντομα θα ασχοληθούμε. Το WP έχει πολλές κρυφές 'χάρες' αλλά και χαρές. Κατανοούμε πρώτα τα βασικά και μετά προχωράμε παρακάτω.
Εάν υπάρχει οποιαδήποτε απορία σε κάποιο σχόλιο θα ήταν χαρά μου να απαντήσω