Πως να εμφανίζετε διαφορετικές sidebars σε σελίδες και άρθρα. Πλήρης οδηγός.

Custom sidebars σε σελίδες και άρθρα

Θελήσατε ποτέ να εμφανίσετε custom sidebars σε σελίδες και άρθρα; Αν όχι μπορεί κάποια στιγμή να βρεθείτε σε αυτή την ανάγκη είτε γιατί θα υπάρχει η απαίτηση από τον πελάτη σας ή και από εσάς τους ίδιους να διαφοροποιήσετε σελίδες και άρθρα με διαφορετικές sidebars.

Πότε προκύπτει η ανάγκη για διαφορετικές sidebars σε μία εγκατάσταση WordPress;

Μπορεί και ποτέ. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο όταν οι ανάγκες και ο προορισμός ενός ιστότοπου να απαιτούν σε κάθε ενότητα του ή στο blog του ή στη σελίδα επικοινωνίας να διαφοροποιηθούν με την ανάλογη sidebar.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε θέμα του WordPress έρχεται με τις δικές του ρυθμίσεις όσον αφορά την πλευρική στήλη (για να μιλάμε και λίγο ελληνικά). Το θέμα λοιπόν ορίζει τη θέση της πλευρικής στήλης και σε πάρα πολλά μπορείς να την τοποθετήσεις στα δεξιά ή στα αριστερά της σελίδας ή να την αποκρύψεις τελείως. Δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα κάποιο θέμα που να μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικές πλευρικές στήλες σε διαφορετικές σελίδες.

Τι κάνουμε στη περίπτωση που υπάρχει η ανάγκη για custom sidebars σε σελίδες και άρθρα;

Μα τι άλλο, βρίσκουμε το κατάλληλο add-on και λύνουμε το πρόβλημα μας. Βέβαια όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με τα add-ons του WordPress ξέρουν πολύ καλά ότι το να βρεις ένα ποιοτικό πρόσθετο (το γύρισα ξανά στα Ελληνικά) δεν είναι πάντα εύκολο. Στη περίπτωση μας λοιπόν ποιο είναι το ή τα κατάλληλα πρόσθετα ώστε να μπορώ να διαχειρίζομαι τις πλευρικές μου στήλες;

Έχουμε να σας προτείνουμε δύο από αυτά που θα σας λύσουν στη κυριολεξία τα χέρια σας.

Το πρώτο είναι το Easy Custom Sidebars και το δεύτερο και που θα ασχοληθούμε και πιο διεξοδικά σε αυτό το άρθρο είναι το Custom Sidebars.

Το μεν πρώτο σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο έχει 20.000+ ενεργές εγκαταστάσεις και το δεύτερο 200.000+ ενεργές εγκαταστάσεις. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι όσοι περισσότεροι χρήστες εμπιστεύονται ένα πρόσθετο τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να λειτουργεί σωστά. Ακόμα ο δημιουργός του πιέζεται στη βελτίωση του και για πιο συχνά updates. Επίσης ένα άλλο κριτήριο για την επιλογή ενός πρόσθετου είναι πόσο συχνά ενημερώνεται και προσαρμόζεται στις νέες εκδόσεις του WordPress. Υπάρχουν πολλά πρόσθετα με πολλές χιλιάδες εγκατάστασης αλλά βλέπετε ότι το τελευταίο update να είναι πριν 6 μήνες 1 χρόνο ή και περισσότερο. Σκεφτείτε καλά πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το πρόσθετο γιατί κάποια στιγμή μπορεί να σας ‘κρεμάσει’.

Custom sidebars σε σελίδες και άρθρα, how to (άντε και στη γλώσσα μας Προσαρμογή Πλευρικής Στήλης, πως το κάνω)

Αναζητήστε το στη σελίδα ‘Προσθήκη προσθέτων’ σαν Custom Sidebars – Dynamic Widget Area Manager και θα εμφανιστεί πρώτο. Η εγκατάσταση του είναι ή ίδια με τα άλλα πρόσθετα και γίνεται γρήγορα. Μετά την εγκατάσταση μην αναζητήσετε σελίδα διαχείρισης αλλά πηγαίνετε κατευθείαν στη σελίδα ‘Μικροεφαρμογές’ όπου και δεξιά θα δείτε την περιοχή Custom Sidebars όπως φαίνεται παρακάτω:

Custom Sidebars

Custom Sidebars

Πατήστε στα σημεία που δείχνει η παραπάνω εικόνα για να δημιουργήσετε την πρώτη σας Custom Sidebar.

Αμέσως μετά βλέπετε την παρακάτω οθόνη όπου πρέπει

 1. Να δώσετε ένα όνομα στη sidebar σας το οποίο πρέπει να είναι μοναδικό
 2. Μία περιγραφή αλλά αυτό είναι προαιρετικό
 3. και αποθηκεύουμε τη νέα sidebar πατώντας ‘Create Sidebar
New Custom Sidebar

New Custom Sidebar

Το επόμενο βήμα είναι να ορίσουμε που θα εμφανίζεται η νέα sidebar που δημιουργήσαμε. Αυτό είναι αρκετά εύκολο και αρκεί να πατήσουμε το ‘Sidebar Location’ και αμέσως θα εμφανιστεί η οθόνη που βλέπουμε παρακάτω.

Ορίστε που θέλετε να εμφανίζεται αυτή sidebar

Ορίστε που θέλετε να εμφανίζεται αυτή sidebar

Σε αυτό το σημείο έχουμε πολλές επιλογές για το που θα εμφανίζεται η πλευρική μας στήλη. Στο δικό μας παράδειγμα θα επιλέξουμε το ‘As Υποσέλιδο 1 for selected Post Types’ και κλικάρωντας στο πεδίο αναζήτησης που βρίσκεται ακριβώς από κάτω θα επιλέξουμε 'Posts' και 'Pages'.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε θέμα θα είναι λίγο διαφορετική η εμφάνιση του περιβάλλοντος από αυτό που βλέπετε εδώ. Αυτό οφείλετε στο ότι το κάθε θέμα έχει διαφορετικά σημεία να τοποθετήσει τις δικές του πλευρικές στήλες.
Επιλέγουμε που θέλουμε να εμφανίζεται η sidebar

Επιλέγουμε που θέλουμε να εμφανίζεται η sidebar

Αποθηκεύουμε τις αλλαγές. Τώρα ήρθε ή ώρα να τοποθετήσουμε τη πρώτη μικροεφαρμογή σε αυτή τη πλευρική στήλη. Η διαδικασία είναι η ίδια με και γίνεται όπως και με τις απλές πλευρικές στήλες του WordPress.

Εμείς θα επιλέξουμε τη μικροεφαρμογή‘Κείμενο’ και θα τη προσθέσουμε στη νέα μας sidebar.

Επιλέγουμε την μικροεφαρμογή κειμένου

Επιλέγουμε την μικροεφαρμογή κειμένου

Στη συνέχεια δίνουμε έναν τίτλο και γράφουμε ένα μικρό κείμενο στη μικροεφαρμογή μας και αποθηκεύουμε

Η πρώτη μου custom sidebar στο WordPress

Η πρώτη μου custom sidebar στο WordPress

Εάν τα κάναμε όλα σωστά τότε θα πρέπει η μικροεφαρμογή μας να εμφανιστεί σε όλες τις σελίδες ή άρθρα. Μην ξεχνάτε ότι παραπάνω ορίσαμε η πλευρική μας στήλη(sidebar) να εμφανίζεται σε 'Posts' και 'Pages'.

Χρόνος που θα χρειαστείτε για το παραπάνω λιγότερο από πέντε λεπτά!

Με αυτό τον τρόπο ορίζουμε πιο γενικά, πιο global αν θέλετε που θα εμφανίζεται η πλευρική μας στήλη.

Τι γίνεται όμως εάν θέλουμε να  εμφανίζετε κάπου πολύ συγκεκριμένα η Custom sidebars σε σελίδες και άρθρα;

Τα πράγματα και εδώ είναι πολύ απλά.

Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να εμφανίσουμε την παραπάνω μικροεφαρμογή μας σε μία πλευρική στήλη στη σελίδα ‘Επικοινωνία’.

Στη σελίδα ‘Επικοινωνία’ στη περιοχή διαχείρισης φυσικά, στη δεξιά στήλη θα δούμε να εμφανίζονται οι παρακάτω επιλογές:

Επιλογές για την custom sidebar στη περιοχή διαχείρισης

Επιλογές για την custom sidebar στη περιοχή διαχείρισης

Στο παράδειγμα μας θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε τη πλευρική μας στήλη στη θέση ‘Πρωτεύον’ όπου και κάνουμε κλικ για να κάνουμε την επιλογή μας.

Επιλέγοντας την κατάλληλη θέση για να εμφανιστεί η πλευρική μας στήλη

Επιλέγοντας την κατάλληλη θέση για να εμφανιστεί η πλευρική μας στήλη

Αυτό ήταν. Στη σελίδα ‘Επικοινωνία’ και στη θέση ‘Πρωτεύον’ θα εμφανιστεί το περιεχόμενο που ορίσαμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε θέμα θα είναι λίγο διαφορετική η εμφάνιση του περιβάλλοντος από αυτό που βλέπετε εδώ. Αυτό οφείλετε στο ότι το κάθε θέμα έχει διαφορετικά σημεία να τοποθετήσει τις δικές του πλευρικές στήλες.

Ουσιαστικά εδώ ολοκληρώσαμε ακόμα ένα εκπαιδευτικό άρθρο και είδαμε πως να εγκαταστήσουμε και να παραμετροποιήσουμε το πρόσθετο Custom Sidebars – Dynamic Widget Area Manager ώστε να μπορούμε να δημιουργούμε προσαρμοσμένες πλευρικές στήλες και να κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό το blog ή την ιστοσελίδα μας.

Δείτε ένα μικρό video από τον δημιουργό του πρόσθετου Custom sidebars σε σελίδες και άρθρα

Εάν θέλετε να πειραματιστείτε με το πρόσθετο ‘Custom Sidebars – Dynamic Widget Area Manager’ μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εντελώς δωρεάν blog μέσα σε 1’ λεπτό στο χώρο του The Web Academy για τρεις μήνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

2 Απαντήσεις

 1. Ο/Η Sakis Kourk λέει:

  Πολύ καλό….Μπράβο…Συνεχίστε.

  • Ο/Η Evangelos λέει:

   Ευχαριστούμε πολύ Σάκη. Μας δίνεις κουράγιο να συνεχίσουμε. Είμαστε στη διάθεση για οποιαδήποτε βοήθεια ή διευκρίνηση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.