Πως κάνω mapping ένα domain σε ένα wildcard subdomain σε μία εγκατάσταση multisite του WordPress
συντάκτης Evangelos · Δημοσιεύτηκε · Ενημερώθηκε
Κάνω mapping ένα domain σε ένα wildcard subdomain του WordPress
Ξέρω ξέρω, είστε χαρούμενοι διότι μόλις εγκαταστήσατε το πρώτο σας(ή το δεύτερο) WordPress multisite και όλα δουλεύουν άψογα. Είμαι σίγουρος ότι κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα project υπάρχει μία βαθιά ικανοποίηση. Έτσι αισθάνομαι και εγώ!
Σήμερα λοιπόν θα πάρουμε περισσότερη ικανοποίηση κάνοντας mapping ένα domain σε ένα wildcard subdomain στην multisite εγκατάσταση του WordPress μας. Έτσι λοιπόν μπορούμε να αποδώσουμε ένα πρώτου επιπέδου domain σε κάποιο (wildcart) subdomain της εγκατάστασης μας. Με απλά λόγια εάν έχουμε το subdomain sub1.mysite.com μπορούμε μέσα σε 5’ λεπτά(ναι ναι σε πέντε λεπτά) να κάνουμε map ένα domain πρώτου επιπέδου για πχ το mydomain.com.
Βασική προϋπόθεση για να ισχύουν τα πέντε λεπτά που αναφέρω πιο πάνω είναι το mydomain.com (αυτό δηλαδή που θέλουμε να κάνουμε map) να έχει τα ίδια DNS με το κύριο domain μας που είναι το mysite.com(η αλλαγή των DNS απαιτεί κάποιες ώρες έως και δύο 24ώρα).
Βάζουμε χρονόμετρο και ξεκινάμε:
Ανοίγουμε το Plesk ή το CPanel μας και ορίζουμε το mydomain.com σαν Alias domain στο mysite.com και δεν επιλέγουμε το Redirect with the HTTP 301 code στοPlesk(και αποθηκεύουμε φυσικά)
-
- Δημιουργία alias domain στο plesk
-
- Δημιουργία alias domain στο CPanel
…τικ-τακ, τικ-τακ(αυτό είναι το χρονόμετρο)
Ανοίγουμε τη ‘Διαχείριση δικτύου’ από το WordPress μας και από το μενού ‘Ιστότοποι’ επιλέγουμε ‘Όλοι οι ιστότοποι’. Βρίσκουμε το subdomain sub1.mysite.com και πατάμε ‘Eπεξεργασία’. Στο πεδίο ‘Διεύθυνση URL ιστότοπου’ γράφουμε τη πλήρη διεύθυνση που στη προκείμενη περίπτωση είναι http://mydomain.com και αποθηκεύουμε.
…τικ-τακ, τικ-τακ…
Ανοίγουμε με το FTP μας το αρχείο wp-config.php και ακριβώς κάτω από τον κώδικα που αφορά το multisite βάζουμε την παρακάτω γραμμή:
define('COOKIE_DOMAIN', $_SERVER['HTTP_HOST']);
Το παραπάνω το κάνουμε διότι συνήθως λαμβάνουμε κάποιο ERROR όταν προσπαθούμε να συνδεθούμε στη διαχείριση που έχει σχέση με τα Cookies.
Τελειώσαμε; Ναι τελειώσαμε και όποιος έκανε πάνω από 5 λεπτά κόβεται…!
Μα γιατί δεν το βλέπω;
Χρειάζονται περίπου στα 10’ λεπτά ώστε το Plesk ή το CPanel να ολοκληρώσει με τη δημιουργία του Alias(απαιτούνται εσωτερικά refresh)
Εάν περάσει αυτός ο χρόνος και ακόμα δεν το βλέπετε τότε διαγράψτε το Alias και δημιουργείστε ένα Addon domain και κάντε την διαδικασία από την αρχή.
Θα αναφέρω για την ιστορία ότι ή παραπάνω διαδικασία είναι δυνατή μετά την έκδοση του WordPress 4.5. Μέχρι τότε ήταν λίγο πιο πολύπλοκη και απαιτούνταν το πρόσθετο WordPress MU Domain Mapping το οποίο είχε τη παραξενιά ότι ήθελε χειροκίνητη εγκατάσταση και όχι αυτόματη όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα πρόσθετα. Πλέον όπως αναφέρει και η τεκμηρίωση από το WordPress 4.5+, domain mapping is a native feature.
Κλείνοντας θα αναφέρω ότι υπάρχει και ένας δεύτερος τρόπος (εμείς αναφέραμε τον εύκολο και γρήγορο) που απαιτεί να έχουμε dedicated IP. Δεν θα αναφερθούμε σε αυτόν διότι απλά δεν τον έχουμε δοκιμάσει.